LIMITS DEL COS HUMÀ
El nostre cos, es capaç de suportar molt més del que nosaltres podem imaginar. Condicions inimaginables per una espècia tan sedentaria com la nostra.
No tothom tindrem els mateixos límits, però segur que els nostres propis son més alts del que pensem.
1- Quant de temps podem viure sense respirar?
El record del món el tenim ara mateix en 19 minuts i 21 segons. Dins d'un enorme tanc d'aigua, amb vestit de bus, amb el cap submergit a molt poca distància de la superfície.
2- Quant temps podem romandre desperts?
Un estudiant de 17 anys va estar durant 11 dies (264 hores). El común és requerir ajuda per mantenir-nos desperts després de 36 hores de vigília, i sentir irresistibles ganes de tancar els ulls després de 48.
3- Quin és la temperatura més freda que suportem abans de morir?
En general l'ésser humà no es porta molt bé amb el fred. Això es deu al fet que nostres extremitats estan adaptades per perdre calor i no per retenir-ho. La temperatura normal interna del nostre cos, és 37ºC en mitjana, però aquesta tendeix a baixar amb molta facilitat. Si descendeix només 2°C, inicia el procés d'hipotèrmia, primer perdem la consciència i després disminueix el ritme cardíac. La mort ocorre a 24°C, que és quan el cor es deté.
Malgrat aquestes dades, Anna Bagenholm va caure a un riu gelat i va quedar atrapada durant 80 minuts a una temperatura de 13.7°C. Va sobreviure perquè es va detenir el seu cor i a més deixo de respirar, la qual cosa va ajudar al fet que es reduís la seva necessitat d'oxigen.
4- Quant se suporta sense menjar ni beure?
Quan finalment s'acaba el greix corporal, les proteïnes i els carbohidrats, en teoria el cos es queda sense energia i deixa de funcionar. El major període sense aliment que s'ha registrat en la història, va anar en la vaga de gana de *Kieran Doherty, l'any 1981, qui va morir després de 73 dies. Amb una simple aportació de vitamines i aigua, se sap que hi ha hagut gent, que sobreviu més d'un any sense menjar.
5- Quina altitud suporta el nostre cos?
L'altitud genera diferents efectes en el nostre organisme, hagut d'en gran part a la reduïda pressió d'oxigen en l'aire.
A causa que el cervell és molt sensible als nivells d'oxigen, el mal de cap i el mareig són els primers signes de malestar. Superant els 5 mil metres d'altitud, els símptomes són pèrdua de la massa muscular i major risc d'acumulació fatal de fluids en els pulmons i el cervell. A partir dels 7 mil 500 metres, la falta d'oxigen pot portar a la pèrdua de la consciència i finalment, a la mort.
estudia els efectes de l'altitud en el cos i considera que el límit es troba en els 9 mil metres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada